Ta sig runt

Ta sig runt

Infrastrukturen i Wales är väl fungerande. Du kan ta dig runt med tåg, buss, bil eller flyg. Dessutom så kan det finnas platser där du vill använda dig av cykel eller vandra längs vandringsleder. När du reser med buss och tåg så ska du se till att få fönstersäte. Det finns mycket att se på vägen till den plats i Wales som du vill åka till!

Åk med tåg i Wales

Det finns en järnvägslinje mellan södra och västra Wales. Den sträcker sig längsmed kusten och kopplar samman städerna Pembrokeshire, Camarthen, Swansea, Cardiff, Newport och Chepstow. Det finns också linjer som går från Bridgend, Cardiff och Newport ut till Wye daken och Vale of Usk.

I norra Wales så finner du en tåglinje längsmed den norra kusten. Den knyter samman städerna Prestatyn, Rhyl, Colwyn Bay, Llandudno, Conwy och Bangor. Mellan Shotten och Wrexham finns ytterligare en tåglinje.

Till detta så kommer det flera tåglinjer som du kan åka enbart för utsikten i mellersta och norra Wales. Om du hoppar på tåget som går mellan Shrewbury till Llanelli och Swansea så kommer du att få se det vackra landskapet med kullar som är så typisk för centrala Wales. Det finns också antika tåglinjer som enbart är till för turister som den som hår mellan Blaenau Ffestiniog och Porthmadog.

Tider och biljetter kan du få från Wales nationella tågbolag såväl som från Traveline Cymru och Virgin Trains.

Åk buss

Bolaget National Express erbjuder bussturer för lite längre distanser. Med deras bussar kan du åka längsmed den södra kusten från Cardiff till Pembrokeshire. Det finns också busslinjer i norra Wales och i de centrala delarna. Det finns även bussar från företaget Megabus som är ett budgetalternativ. Deras bussar är inte lika moderna men tar dig till din destination.

Många gånger så kan du betala ombord på bussen. Särskilt då du ska använda bussar för kortare turer inom städer eller mellan byar. Om du är i Cardiff så kan du tjäna på att skaffa biljetter som är till för hela veckan eller hela månaden. Det finns rabattkort som du kan använda dig av både för bussar och tåg som till exempel Explore Wales passet. Ett tågkort kan också ge dig upp till 33 % rabatt. Ta reda på mer på en turistbyrå då du kommer fram eller beställ online.

Res med bil i Wales

Det är inte svårt att köra i Wales men du ska komma ihåg att man kör på vänster sida precis som i England. Hyr en bil vid flygplatsen eller i en större stad och kör sedan en rutt som den som går via Snowdonia och Cambrian bergen till Brecon Beacons. Det här är en perfekt rutt då du inte har bråttom och vill stanna till och uppleva landskapet på väg.

Flyga

Det går också att ta inrikesflyg mellan Cardiff och Anglesey men det här är inget som du kommer att behöva om du har tid på dig att resa med buss eller tåg. Från planet så ser du ju bara moln och det blir inte så intressant.

Cykla

För cykelturister så är Wales en av Storbritanniens bästa destinationer. Här finns det ett nätverk med cykelvägar som du kan följa för att upptäcka naturen och de olika orterna. Du kan ta dig fram till vackra landsvägar och hitta tågräls som inte längre används. Det finns en organisation som heter Sustrans som har tagit fram nätverket och som också ger en lista med rekommenderade platser att besöka med cykel. Det enda du bör tänka på är att ta med dig regnställ för det kan som bekant bli mycket blött då du är ute och reser i Wales.

Vandra

Sist men inte minst så kan du förstås också ta dig runt till fots. Det finns flera fina vandringsleder. Längsmed kusten så kan det vara helt magiskt att ta sig fram till fots. Var dock noga med att använda en karta. Du ska också betänka att tidvatten kan leda till att vissa delar inte går att nå vid alla tidpunkter. Ett tips är att du vandrar med en guide som kan området och som kan visa dig alla pärlor.