Newport

Newport

Namnet får dig kanske att tänka på en stad i USA eller någon annan stad i världen som har samma namn. Det finns flera Newports i världen men staden som ligger i Wales är speciell. Den erbjuder en alldeles unik naturupplevelse och så ett nära möte med walesarna. Om du ska resa till Wales så kan du passa på att besöka Newport för att shoppa, gå på museum eller kanske ta en tur på kanalen som har fler hundra år på nacken.

En liten stad

En fördel med Newport i Wales är att staden är så pass liten att du kan promenera från ena sidan centrum till den andra på under tio minuters tid. Men det kan vara väl värt att inte skynda igenom centrum för här finns det en hel del att se och uppleva.

Stadens centrum har en mycket gammal katedral som är ett byggnadsverk att skåda. Dessutom så finns det ett museum och ett konstgalleri. Om du är ute efter att shoppa lokala matvaror så ska du besöka Newports marknad. Den har ett tak vilket inte är så dumt med tanke på att det nästan alltid regnar.

Se konsten på väg

Du behöver inte kliva in på ett galleri för att se konst. Det finns också en hel del statyer och konst på gågatan i centrum. Lokala hjältar och framstående personligheter har förevigats med konst som får dig att fundera lite mer på livet.

Simma i Newport centrets pool

Om du känner för att bada så ska du ta dig till Newport centrets pool. Det är en trevlig bassäng som du kan använda året om. Centret fungerar också som sportcenter. Newport har gott om olika typer av centrum för en rad olika aktiviteter. Om du vill se teater och samtidigt kika på utsikt så ska du besöka Riverfront teatern. Den har en terrass från vilken du kan se ut över Uskfloden. Inne i teatern kan du höra opera, se dans och även skratta åt komiska föreställningar.

Tredegar House

I en stor park så ligger Tredegar House. Det här är ett hus som byggdes för flera hundra år sedan och som var Charles den andras hem i Storbritannien. Det här är en mycket vacker plats. Ta med picknick och sitt i parken för att äta lunch då vädret tillåter det. Huset har röda tegelstenar, och du kan komma riktigt nära och även utforska den vackra trädgård som finns omkring.

Tredegar huset byggdes av familjen Morgan vars son Sir Henry Morgan blev mycket känd. Han var pirat i Karibien och det är från honom som Kapten Morgan Rum fick sitt namn. Huset har överlevt många år och är fortsatt en vacker byggnad med intressant historia som till exempel vilda fester under 1600-talet.

National Roman Legion museum

Wales var en gång en del av det romerska riket. Romarna byggde ett fort några mil från Newport. Det har byggts ett museum inuti det som en gång var fortet. Här finns det till exempel en amfiteater och så kan du fortfarande se tydliga spår av de romerska soldaterna.