Cardiff

Cardiff

Wales huvudstad blir alltmer populär som turistdestination. Den var en gång en av världens främsta hamnar för kol. Att Cardiff har varit en rik stad tack vare den industriella revolutionen märks. Du kommer att se vacker arkitektur som enbart var möjlig tack vare att man tjänade bra med pengar på hamnverksamheten.

Idag så är Cardiff kanske mer känt som ett centrum för walesisk rugby. Men det finns mer än rugby att uppleva då du reser till Cardiff. Här är några tips för dig som kommer att besöka staden…

Besök slott

I Wales så finns det flera hundra slott. I Cardiff så har du ett riktigt fint slott som ligger i stadens centrum. När du är klar med detta slott så kan du ta dig till det gotiska slottet Castle Coch som också kallas för det röda slottet. Det ligger på Caerphilly bergets sluttning. Om du kör vidare över berget så kommer du till Caerphilly slottet. Det är det nästa största slottet i Storbritannien och det har ett torn som lutar.

Cykla i Cardiff

Om du reser till Cardiff så ska du se till att hyra en cykel. Det här är en av Storbritanniens allra grönaste städer. Taff Trail är ett cykel-spår som går från Cardiff till Brecon. Den södra delen av cykelspåret tar dig längsmed Cardiffbukten och sedan via vackra Buteparken. Spåret är platt och enkelt att cykla på. Det här är en utflykt som passar hela familjen!

Åk taxi på vattnet

Varje timme så går det en taxi på vattnet från stadens centrum och till området som kallas för Cardiff Bay. Cardiff Bay är en plats där du kan äta gott och ta promenader. Här finns det också historiska centrum där du kan lära dig mer om staden och Wales.

Marknader

Det finns flera fina marknader. Om det regnar (och det gör det ofta!) så kan du besöka inomhusmarknaden där det finns gott laverbread. Det här brödet är ju egentligen inte bröd utan sjögräs som har malts ner och sedan bakats. Ät detta med lite bacon för att få rätt känsla.

Vågsurfing

Du behöver inte ge dig ut i bukten för att testa vågsurfing. Det finns ett center för detta. Cardiff International White Water Centre har en surfmaskin som du kan öva på. Det finns två delar så att du kan surfa med en kompis vid din sida.

Italien i Wales

Kanske har du sett de gamla avsnitten med Brandman Sam där dockan Bella Lasagna var en viktig karaktär. Den italienska ådran märks i Wales och inte minst i Cardiff. Staden har en stor grupp italienare och de erbjuder en smak av Italien i Wales. Du kan till exempel hitta restauranger med fantastisk pizza och tiramisu.

Museum i Cardiff

Dessutom så finns det gott om museum i Cardiff. Besök St Fagans National Museum of History som har byggnader som har restaurerats. Det här påminner lite om Skansens utställningar av hus från olika delar av Sverige.