Portmeirion

Portmeirion

Om du vill uppleva Italien i Wales så får du inte missa Portmeirion. Det här är en minst sagt märklig liten by. Den skapades av en arkitekt vid namn Sir Clough Williams-Ellis. Han hade en dröm om att designa en charmig liten stad i italiensk stil. Han fann det perfekta läget i norra Wales i Gwynedd.

Staden börjades byggas redan 1925, och det första Sir Clough gjorde var att bygga ett lyxigt hotell vid stranden. Det hotellet kan du fortfarande bo på. Hotellet drog in mer pengar till projektet. Varje sommars överskott från hotellet gick till nya byggnader i staden.

Så vackert och speciellt

Det är verkligen vackert och speciellt i Portmeirion. Här är varje byggnad resultatet av eftertanke. Den är byggd både med tanke på att passa in i stadens koncept och med tanke på hur miljön ser ut. Varje hus ligger på ett sätt som får det att se ut som att det alltid har legat på samma plats.

När Sir Clough först kom till byn så fanns det redan några byggnader att utgå från. Men idag så kommer du att se en by som är något helt makalöst. Den är full av skönhet och unika detaljer. Varje vrå och varje byggnad är designad med så mycket eftertanke.

Hus som ser äldre ut än vad de är

Något du kan notera då du strövar omkring i Portmeirion är att många hus ser riktigt gamla ut. Det är de inte. De började ju byggas 1925 och vissa mycket senare än så. Men Sir Clough var verkligen genialisk. Han använde sig till exempel av en teknik som går ut på att färgen på byggnaden läggs i flera lager.

Längst ner så är färgen mer djup och ju längre upp du kommer så mattas färgen av. Det får byggnaden att se äldre ut. Det ser ut som att den har blekts av solen längre upp och det gör att många byggnader i Portmeirion känns antika.

Märkliga detaljer

Sir Clough hade uppenbarligen också en hel del humor. Det finns hus med detaljer som gör att du får en optisk illusion. Leta upp byggnaden med tecknade fönster. På ena sidan så har du verkliga fönster. Men den andra sidan har målade fönster. Gardinerna är och ditmålade. Det hela ser verkligt ut.

Klättra upp i klocktornet

Klocktornet färdigställdes inte förrän 1975 och var ett viktigt projekt för byn. Från detta torn så får du fantastisk utsikt. Det är väl värt att klättra upp och se ut över byn och omgivande natur. Idag så ägs staden av en stiftelse för välgörenhet.

Portmeirion är ett fantastiskt bevis på hur en man lyckades skapa en italiensk by i Wales. Han hade en minst sagt märklig framtidsvision och lyckades med den. Det här är en plats i Wales som du bara måste besöka om du vill se och uppleva något som är utöver det vanliga!