Bra att veta

Bra att veta

Det är en liten plats på jorden men många vill åka till Wales för att uppleva den orörda naturen och unik kultur. Från Sverige så tar det inte mer än 2,5-3 timmar att komma fram. Du behöver bara ditt svenska pass för att komma in i landet och väl framme så finns det så mycket att uppleva och se.

Ta med dig en adapter för Storbritannien för i Wales använder de stickkontakt G med tre stift. Spänningen är 230 V och frekvensen 50 Hz så det är samma som i Sverige. Du behöver inte vaccinera dig men om du är rädd för får så ska du veta att det finns fler får än människor i Wales. Det lär finnas omkring 11 miljoner får i landet!

Här är fler intressanta saker att veta om Wales som du bör ta del av innan du åker dit.

En av världens mest populära destinationer

Trots att Wales är en så liten och avlägsen plats så har den upptäckts av resenärer från jordens alla hörn. Lonely Planet utsåg Wales till bästa resedestination år 2017 och landet har hamnat på flera tio i topp listor för resmål under senare år.

Coasteering

Om du vill testa att klättra på klippor, upptäcka grottor och hoppa från klippor så är coasteering något för dig. Det här är en sport som har sin vagga i Wales där naturen tillåter den här typen av äventyr. Ta dig till kusten vid Pembrokeshire för att testa.

En flagga med drake

Wales flagga har en röd drake. Flaggan går i grönt, rött och vitt och det sägs att det här är en av världens äldsta flaggor för ett land. Draken är en viktig figur i Wales. Det finns legender som säger att den faktiskt fanns på riktigt här och var med i historiska slag. Flaggan heter Y Ddraig Goch och det betyder också den röda draken.

wales flagga - Bra att veta
Wales flagga

Det går att surfa i Wales

Du måste inte åka långt söderut för att surfa på vågor. Det kan du göra i Wales! I Gower så finns det flera stränder som är mycket bra för den som vill surfa med enkel surfbräda. Alltså inte den typ av vindsurfing som är vanlig i Sverige. Llangennith, Prthcrawl och Pembrokeshire är bra ställen för dig som vill surfa i Wales.

Se en rugbymatch

Wales nationalsport är Rugby. När du besöker landet så kommer du att märka att det finns en rivalitet mellan rugbylagen i England och i Wales. Du kan boka in en match som spelas lokalt och uppleva den passion som walesarna har för denna sport.

Ringa till Wales

Storbritannien har landskod +44. Precis som i Sverige går det även att se vilken stad telefonnumret kommer ifrån, som ett exempel har Cardiff +44-29.

Valuta

Wales har Britiska pund (GBP) precis som resten av Storbritannien. Vi rekommenderar Växla.nu för bästa pris på växelkurser.

Över 500 slott

Det tycks också ha funnits en passion för slott i Wales. Det lär finnas över 500 slott (antagligen fler) på denna lilla landmassa. En del är stora en del är små. Det finns slott som underhålls och andra som är helt fallfärdiga. Det största slottet heter Caerphilly Castle och det sägs att tornet i detta slott lutar mer än det lutande tornet i Pisa.

Åk till Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Nej, det är inte ett skämt! Europas längsta namn på en stad är Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch och du behöver inte försöka uttala namnet. Men det kan vara kul att åka till staden och ta en bild på namnet. Det finns en skylt vid järnvägsstationen där hela namnet är med.

Förbered dig på regn

Det är få som åker till Wales utan att vara med om regn. Storbritannien har liksom Sverige fyra årstider men det regnar nästan alltid. Så pass att walesare som åker utomlands blir förvånade över att uppleva flera dagar i rad utan regnmoln på himlen. Ta med regnjacka och förbered för aktiviteter inomhus.

De flesta talar enbart engelska

Walesiska är ett spännande språk och det stämmer att det fortfarande finns folk i Wales som talar detta språk. Men det är rätt så ovanligt. De flesta som talar walesiska finns i norra Wales. Det är dit du ska åka för att höra de märkliga orden som tycks vara utan vokala ljud. Men det är en myt att språket skulle vara utan vokaler.