Det var länge så att Wales sågs som en kulinarisk öken men så är det inte längre. Numera så finns det till och med några Michelin-märkta restauranger. Men du behöver inte besöka en dyr och världsberömd restaurang i Cardiff för att få en härlig matupplevelse. Precis som i England så finns kulturen med mindre pubar som också serverar de klassiska walesiska rätterna.
Det börjar med en ordentlig frukost
Om du bor på hotell så kan du räkna med att det kommer att serveras en äkta walesisk frukost. Den består av ägg och bacon, toast, korv och musslor. Dessutom så kommer det att serveras laverbread (bara lawr) som är walesiskt stekt bröd av tång som har kokats. Det är ett bröd du inte kommer att missa då du reser till Wales för det serveras precis överallt.
Intressanta maträtter
Det är klart att du kommer att hitta ställen som säljer fish n ships precis som i övriga England. Vissa maträtter är vanligt förekommande i hela Storbritannien. Men det finns också några särskilda walesiska rätter som är unika för den här delen av de brittiska öarna.
Cawl – Det här är Wales nationalrätt. Den uttalas så som du säger cowl på engelska. Cawl är en över tusen år gammal mattradition. I början så var det bara en enkel soppa med grönsaker gjord på buljong från bacon. Soppan kokade långsamt då familjen var ute och jobbade på fälten. Soppan användes hela veckan lång. Det var bara att lägga till mer grönsaker och vatten för att det skulle bli flera portioner.
Det var också mycket vanligt att cawl serverades som soppa och som stuvning. Samma kok kunde användas under flera veckors tid. Idag så får du en fräschare version som inte har stått så många veckor på spisen. Numera så är det också vanligare att man inkluderar lamm eller biff och så kan det förekomma havreklumpar i soppan. Dessa klumpar kallas för trollies.
Rarebit – Walesarna tycker om att rosta ost och det märks i maträtten som kallas för rarebit eller Welsh Rabbit. Smält smakrik ost hälls över ett rostat bröd. För några hundra år sedan så kallades rätten för rabbit men namnet ändrades långsamt till rarebit. Kanske för att man ville att det skulle låta bättre.
Glamorgan korv – Det här är en korv för vegetarianer. Korven består inte av kött eller skinn. Den är gjord av ost. Vanligtvis så är det Caerphilly ost som ingår men ibland så blandas det också in lite cheddar som ger mer smak. Med purjolök och vanlig lök och så brödsmulor så blir det en rulle som sedan kokas som en korv. Under 1800-talet så lagades korven i fett från gris men idag så ska detta vara en helt vegetarisk rätt med intressant smak.
Kakor på sten – Pice ar y maen är de walesiska kakorna som är runda och kryddiga. De bakas traditionellt på en sten i ugnen men det här har förändrats. Kakan kan ätas kall eller varm och dekoreras ofta med smör eller socker. I degen så kan det förekomma russin eller vinbär. Beroende på hur kakorna tillagas så kan de vara mjuka eller mer som hårda kakor.
Bara brith – Det här är en fruktlimpa som har sitt ursprung i Wales. Den har färska kryddor och har traditionellt sett bakats med smör och jäst. Numera så får man jäsningen med bikarbonat och det är troligare att brödet bakas med margarin. Frukterna i limpan kan vara russin, vinbär eller fruktskal som har kanderats. Frukterna blötläggs i kallt te innan bakning vilket bidrar till den unika smaken.
Vad ska du dricka till maten?
Vin och öl är minst lika vanligt förekommande i Wales som i andra delar av England. Dryckerna har alltid varit en del av det sociala livet. Det var faktiskt ett walesiskt bryggeri som började med att tappa upp öl på burk. Det kan vara mycket spännande att testa lokala ölsorter som inte är lika kända som de engelska.